BEHAAGLIJK FAMILIEHUIS

Met handgemaakte keuken van Paul van de kooi en Elise Lodder

Keuken als roomdivider

Alle gezinsleden waren het erover eens: de prachtige, authentieke gebintenstructuur zou blijven. Vaak wordt er on­der het middelste deel van het gebinte een zithoek gemaakt. De bewoners vonden dat te cliché. In plaats daarvan kwam er een keukenmeubel dat als roomdivider functioneert. Aan de ene kant van het 6,5 meter lange eiland bevindt zich de handgemaakte keuken, aan de andere kant met boekenkast is de woonka­mer met een fraaie doorkijkhaard.

geen moment treuzelen als ‘jouw’ monumentale boerderij plots in de verkoop staat.

Iets dergelijks dachten de hui­dige eigenaars toen ze het mag i­sche bordje in de voortuin zagen staan. Hoewel het een behoorlijk vervallen boerderij was. Bertram Beerbaum, ontwerper en algemeen directeur van architectenbureau Kabaz vertelt: “Het pand stond nog net niet op instorten. Het stond volledig scheef en de fundering was aan vervanging toe.” Er beston­den twee opties om het gebouw te redden: stabiliseren of nieuw leven inblazen door het geheel opnieuw te funderen. De bewoners kozen voor de laatste mogelijkheid.

pittige uitdaging

Opnieuw leven inblazen bleek voor alle partijen een uitdaging. Boven­dien bleek het pand ook nog eens een rijksmonument te zijn en gold er nogal wat regelgeving. “De boerderij heeft een oppervlakte van vier­honderd vierkante meter. Een dergelijk grote ruimte zowel praktisch als leefbaar indelen, vergde heel wat denkwerk. Daarnaast maakten verschillende vergunningen en bemoeienissen van buitenaf het tot een pittige opdracht. Er waren veel elementen die eerst tegen het ‘monumenten licht’ gehouden moesten worden.”

eigen ideeën

Het ontwerp werd echter aangepast aan de bewoners. Bertram: “Eerst leerde ik de familie beter kennen om een ontwerp te kunnen maken. Hielden ze van koken of hebben ze een drukbezette baan en willen ze ’s avonds neerploffen met een gemakkelijke maaltijd? Wat je in het dagelijks leven doet en hoe je dat in je woning terug wil zien, zijn vra­gen die erg belangrijk zijn. Voor dit gezin was een goed basisinterieur prioriteit. Daarnaast moest hun huis praktisch zijn en gemakkelijk te onderhouden. Ook wilden de bewoners geïnspireerd worden door hun interieur en zelf met inrichten bezig blijven. “Ze wensten een huis dat af was en waar toch voldoende ruimte overbleef voor eigen ideeën. De bewoonster had voeling met het ontwerpproces. Ze vond het leuk om mee te denken en bleek ook veel van styling te kennen.”

moderne ingreep

Kabaz zorgde voor een doordacht plan met strakke voorbereiding. Naast een nieuwe fun­dering kwam er een compleet nieuwe indeling. Op de begane grond kwam een lange hal, met rechts een garderobe en links een biljartkamer. In het woongedeelte realiseerde Kabaz een ruime eetkamer, met een trede naar de lager gelegen keuken en woonkamer. Vanuit de eet­kamer kwam een trap naar de bovenverdie­ping. Ook deze woonlaag kreeg een compleet nieuwe indeling en werd volledig symmetrisch gepositioneerd. Waar mogelijk werd de oude architectuur verbonden met hedendaagse materialen. “De stalen pui in de oude gevel bijvoorbeeld is een moderne ingreep, waarbij het authentieke karakter van de boerderij toch behouden blijft.”

Beste Kant

Ondanks onverwachte elementen en een oude constructie beschouwen zowel de bewoners als Kabaz de monumentale boerderij als een geslaagd project. “Dat er een wisselwerking was tussen de bewoners en ons, heeft daar al­leen maar positief aan bijgedragen. Gedurende het traject was het hele gezin oprecht geïnte­resseerd, wat ons weer inspireerde. We konden ons hier van onze beste kant laten zien. Het is een echt familiehuis geworden.”

Handgemaakte leef keuken in landelijkstijl JACOB keukens Apeldoorn Maatwerk badkamer landelijke strakke stijl JACOB Badkamers Apeldoorn Moderne en landelijke keuken handgemaakt door JACOB Apeldoorn Woonkamer landelijkstijl JACOB interieurs Apeldoorn