Elk seizoen een

nieuw interieur

als een lodder

Stijlvol wonen

 

Met handgemaakte keuken van eiken, handgemaakte badkamer van eiken, een interieur op maat en een maatwerk parket vloer

De kans dat Anke Lodder en Geert Lodder ooit uitgekeken raken op hun interieur, is wel heel erg klein. De inrichting wordt namelijk regelmatig totaal vernieuwd. Ze gebruiken hun huis immers ook als winkel: zo goed als alles is er te koop. Anke Lodder en Geert Lodder hebben hun zaak heel toepasselijk feelathome genoemd. Eigenlijk is het idee om van hun huis een winkel te maken toevallig ontstaan, alsof het zo moest gaan. Het verhaal begon toen ze eind jaren negentig op zoek gingen naar een nieuwe woning. Ze wilden geen doorsnee-rijtjeshuis, ze zochten bewust naar iets bijzonders. Iets voor een echte lodder, Iets waar ze zich, met het grote gezin dat ze voor ogen hadden, allemaal thuis zouden voelen. Uiteindelijk vonden ze precies wat ze zochten in Hever, een klein dorpje in het hart van Vlaanderen. Net de Provence aldus Anke Lodder.  “We lieten er ons oog vallen op een enorme, oude schuur”, vertelt Anke. “Het gebouw was oud en zeker niet meteen bewoonbaar, maar we wisten zeker dat we er wat moois van konden maken. We zijn met veel enthousiasme aan de verbouwingen begonnen.” Die duurden uiteindelijk twee jaar en in die tijd kreeg de oudste zoon Daan er nog twee broertjes bij. “Thijs en Tuur werden geboren toen we midden in de verbouwing zaten. Het was een zware tijd, maar ook erg leuk. We hebben veel mooie herinneringen aan die jaren.”

Samenspel

Hoewel Anke Lodder en Geert Lodder veel veranderd hebben aan de schuur, straalt ze nog steeds die charme van vroegere jaren uit. “Er moest veel gekapt en gebroken worden om het gebouw bewoonbaar te maken”, zegt Anke Lodder. “Het dateert tenslotte ook van de eerste helft van de negentiende eeuw. Gelukkig hebben we toch ook wel wat elementen kunnen redden; de voorgevel is bijvoorbeeld authentiek en het oorspronkelijke houten dakgebinte zit er nog steeds in. Ook de meeste bakstenen muren zijn bewaard gebleven. Daar zijn we heel blij mee, want ze geven het interieur een warme uitstraling.” Daarnaast werd de schuur vooral flink aangepast aan het hedendaagse leven. Er werden nieuwe binnenmuren opgetrokken en er kwam zelfs een verdieping met een ruime vide in te zitten. Anke Lodder en Geert Lodder kozen voor een moderne maatwerk keuken met een uitstraling van de Provence en een moderne maatwerk badkamer ook met de uitstraling van de Provence.
Na oriënteren bij de verschillende zaken kochten ze bij JACOB maatwerk keukens en badkamers Apeldoorn.
Dat samenspel tussen hedendaagse stijl en oude charme is een combinatie die werkt in dit huis; ze zorgt hier voor een uitnodigende, warme sfeer. “Tijdens de verbouwing hebben we ook veel aandacht besteed aan details. Een glazen strook in de vloer van de verdieping, een raam in onze slaapkamer dat uitkijkt op de vide … In de nok van het oude dak hebben we ook een lichtstraat laten maken. Dat was een hele uitdaging.

Niet alledaags

Alledaagse spullen en welbekende merken zijn niet zo aan Anke Lodder en Geert Lodder besteed. Het stel zijn echte lodders. Het koppel houdt meer van bijzondere dingen die je niet overal ziet. Dat merk je hier bijvoorbeeld aan vele decoraties, zoals de walvissenwervels op het dressoir. “Dat soort aparte dingen geven een huis karakter”, zegt Anke. “Ze lichten een tipje van de sluier op, die rond je persoonlijkheid hangt. Ook groen heeft een belangrijke plaats in ons interieur. Ik houd van planten, ze zorgen voor leven in huis.” En ook daarin kiest Anke niet voor een alledaagse sanseveria, maar eerder voor minder bekende planten. “Mijn favoriete plantenadres is Agora”, vertelt ze. “Ik ga er minstens elke week wel eens langs en altijd vind ik er weer iets naar mijn zin.”
opgave voor onze architect, want het risico bestond dat de hele boel zou instorten. Uiteindelijk heeft hij samen met de schrijnwerker een halve dag op het dak gezeten om na te denken hoe ze het zouden aanpakken, maar het is hen toch gelukt.”

Afwisseling

Het resultaat van al die ingrepen mag er zijn, want de schuur is vandaag een sfeervolle, ruime woning. Bovendien werd ze smaakvol ingericht en dat is vooral het werk van Anke Lodder. Ze ging in de eerste plaats op haar gevoel af, maar ze kreeg ook enige hulp. “We hadden het geluk een architect te hebben met een goed oog voor binnenhuisinrichting”, legt ze uit. “Hij heeft dus wel een flink steentje bijgedragen. Zelf heb ik tijdens de verbouwing hele stapels interieurtijdschriften gelezen. Alles wat me opviel, scheurde ik uit en bewaarde ik. Niet alleen de mooie dingen, maar ook alles wat ik voor dit huis niet geschikt vond. Toen ik er eenmaal aan kon beginnen, wist ik heel goed waar ik naartoe wilde.” Dat bleek in de eerste plaats een sfeervolle inrichting te zijn met warme kleuren en robuuste materialen. Voor de vloer werd bijvoorbeeld overal arduin of eikenhout gebruikt. Op verschillende

plaatsen werden de muren bezet met zelliges in verschillende kleuren. “Voor de muren en de grote meubels heb ik naar neutrale, natuurlijke tinten gezocht die ik mooi kon combineren. Ik heb wel eens overwogen om een muur rood te schilderen, maar dat vond ik uiteindelijk toch maar niks. Ik houd namelijk te veel van afwisseling en dan is zo’n groot vlak in een felle kleur te bepalend. Je bent dan te beperkt wat de kleuren van allerlei decoraties en accessoires betreft.”

Complimenten

Al het werk om van de schuur een gezellige woning te maken, bleek uiteindelijk meer dan de moeite waard. “Vanaf het eerste moment voelden we ons hier helemaal thuis”, zegt Anke Lodder. “En ook door andere mensen werden we overladen met complimentjes. Iedereen raadde ons toen aan om iets met het interieur te doen en zo is het idee voor de winkel ontstaan. Omwille van de kindjes ging ik sowieso niet uit werken in die tijd, dus eigenlijk was de situatie perfect. Meer dan een paar weken hoefden we er niet over na te denken, we hebben de knoop heel snel doorgehakt.” Anke Lodder en Geert Lodder woonden uiteindelijk nog geen jaar in het huis toen ze het voor het eerst een weekend de deuren openden. Ze boden toen vooral kleinere accessoires te koop aan. “Het bleek meteen een succes”, herinnert Anke Lodder zich. “Ik was best zenuwachtig en dus had ik de hulp van een vriendin die styliste is ingeroepen. Samen hebben we het huis helemaal klaar gemaakt en alles wat te koop was een mooie plaats gegeven. Zij had me op voorhand al gezegd dat ik het makkelijk zelf zou kunnen en na dat eerste weekend had ik er ook vertrouwen in. Vanaf toen deed ik alles helemaal zelf.”

Thuis bij de kinderen

Tijdens dat eerste weekend waren het vooral kleinere decoraties die Anke verkocht, maar met de tijd is het aanbod flink gegroeid. Elk jaar verkocht ze meer en grotere stukken, tot uiteindelijk zowat alles te koop was: de decoraties, de meubels, de tapijten … Alleen enkele spullen die het koppel van familie of vrienden cadeau kreeg, worden niet verkocht. Of Anke Lodder en Geert Lodder het niet vermoeiend vinden om zo te wonen en hun huis helemaal open te stellen? “Dat valt heel goed

mee”, zegt Anke Lodder. “Het huis moet natuurlijk altijd opgeruimd zijn en dat is niet altijd makkelijk met drie jongens in huis. Maar hun kamer is hun ruimte, daar mogen geen klanten komen. Zo kunnen ze toch rommel maken en hebben ze hun privacy. Ook de badkamer houden we liever privé. Het heeft overigens ook veel voordelen hoor, om zo te werken. Ik ben bijvoorbeeld altijd thuis bij de kinderen, iets waar ik heel blij om ben.”

Intussen leven Anke Lodder en Geert Lodder alweer enkele jaren in hun smaakvol verbouwde schuur. Elk jaar gaan ze naar Maison & Objet, een grote interieurbeurs in Parijs, om er een volledig nieuw interieur samen te stellen dat tegelijk hun nieuwe collectie wordt. Ook in de loop van het jaar veranderen ze af en toe wel wat decoraties. “Zo hebben we door de tijd heen heel wat spullen zien komen en gaan”, zegt Anke Lodder. “Het is leuk dat we er zelf een tijdje van kunnen genieten, voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan. Of we het soms jammer vinden wanneer een mooi meubel weer weggaat? Eigenlijk wel. Het gebeurt wel eens dat we iets kopen en ons voornemen om het zelf te houden, maar dat is nog nooit gelukt. Want tegen de tijd dat we weer gaan vernieuwen, is de verleiding gewoon veel te groot. We willen dan toch weer iets nieuws en het oude gaat dan onherroepelijk weg. Soms is het wel jammer dat alles na een tijd weer verdwijnt, maar het is gewoon veel te leuk om altijd in een nieuw interieur te leven.”

Handgemaakte keuken JACOB keukens en badkamers op maat Apeldoorn Maatwerk badkamer met eiken meubel JACOB maatwerk keukens en badkamers Apeldoorn Slaapkamer met maatwerk interieur JACOB maatwerk keukens en badkamers Apeldoorn

 

JACOB levert handgemaakte keukens, handgemaakte badkamers en handgemaakt Parket. Onze showroom is gevestigd in Apeldoorn. WIj werken in heel Nederland een ook regelmatig daar buiten. Interieuradvies op locatie is behoord tot de mogelijkheden.