HIP APPARTEMENT MET UITZICHT OP OUDE HAVENS

Amsterdam, op loopafstand van de gezellige Jordaan, met uitzicht op de
Oude Houthavens. Vier jaar geleden vielen Eveline Lodder en haar partner vooral
voor dat laatste: het uitzicht op het water en de boten. Het duurde nog twee jaar
voordat ze de sleutel kregen, maar het was het wachten dubbel en dwars waard.

Ze kochten het appartement vier jaar geleden op papier, maar het duurde nog twee jaar voordat ze hun nieuwe stek daadwerkelijk konden betrekken. Voor de aannemer met de bouw begon, moest elk appartement immers ver­kocht zijn. “Maar het hele proces van iets kopen op pa­pier, de bouw en de uiteindelijke oplevering was ontzet­tend leuk om een keer mee te maken”, vertelt Eveline Lodder als we aan de eettafel koffie drinken met links van ons een magnifiek uitzicht. “Dat prachtige uitzicht is een van de voornaamste redenen waarom we dit appartement koch­ten. het IJ in de verte, de oude houthavens vlak voor ons en de continue bedrijvigheid van al die boten … hiervoor woonden we een stuk ruimer en hadden we een balkon, maar dat weegt allemaal niet op tegen dit uitzicht.”

Nieuwe stijl

Met het betrekken van hun nieuwe appartement was het ook tijd voor een nieuwe interieurstijl en vooral voor kleur‑
gebruik. “De woonkamer met open keuken meet ongeveer vijfenveertig vierkante meter. We hebben vijf dubbele openslaande deuren rondom, dus er komt erg veel licht binnen. Voor de kleuren op de muren heb ik rekening ge­houden met het water buiten. het kan al snel te schel zijn. In eerste instantie hadden we een groenig behang geko­zen voor de muur met havenzicht. Maar dat was het niet. het uitzicht op het water en die lichte tint maakten het allemaal veel te licht. Door te kiezen voor donker behang, komt het water veel mooier tot zijn recht.”

Bronzen muur

Bijna elke wand in de woonkamer werd op een andere manier gedecoreerd: de ene met verf, de andere met behang. De muur die doorloopt in de open keuken springt onmiskenbaar het meest in het oog. “Daar is eerst een hele dikke laag stuc­werk op aangebracht en vervolgens is daar laag over laag over­heen geschilderd. Van donkerbruin naar een bijna bronsach­tige tint. Door van boven naar beneden naden aan te brengen, lijkt het alsof er bronzen platen tegen de muur zijn bevestigd.”

Niet te serieus

Aziatisch, etnisch met een klassieke knip­oog. zo omschrijft Eveline haar interieurstijl. “En ik hou van grapjes in het interieur. het hoeft voor mij allemaal niet zo serieus. Dat wil niet zeggen dat ik maar wat aanrommel hoor! Maar ik mag zo nu en dan afwijken van het gangbare. zo staat er wel eens een gekke lamp of pas ik gewaagde kleurencombinaties toe.” En hoewel het appartement niet groot is, valt er in ieder hoekje wel iets bijzonders te zien, zonder dat het overvol is of rommelig oogt.

iJzeren deur met uitzicht

Tijdens de bouw lieten Eveline Lodder en haar part­ner een aantal zaken aanpassen. zo ontwier­pen zij zelf een keuken en veranderden ze ook de keukenopstelling. “We hebben gekozen voor een wengé keuken met een Caesarsto­ne aanrechtblad. Dat is niet alleen supersterk, je kunt het ook gemakkelijk schoonmaken en het is verkrijgbaar in een dunne plaat. Dat vind ik namelijk mooier dan zo’n heel dik aan­rechtblad.” ook de deur tussen de gang en de woonkamer liet het stel op maat maken. “Er zat standaard zo’n dichte, kunststof deur in met een klein ruitje erboven. zonde, zeker omdat je bij binnenkomst direct zicht kunt hebben op de havens. Ik heb bij een smid een grote, ijzeren deur laten maken, voorzien van glas. nu heb je bij binnenkomst niet alleen een schitterend uitzicht, ook de deur zelf is het aanzien meer dan waard.”

verzamelwoede

oorspronkelijk telde het appartement twee smalle slaapkamers, daar is in dit geval een het matzwarte kastje met bamboelook kocht Eveline Lodder op een veiling, evenals het Chinese hoogglansstoeltje. op het oude, Aziatische kistje staan twee Foo Dogs afgebeeld. De poef is bekleed met een stof van Dedar in een Ikat-patroon. De lamp stelde Eveline Lodder zelf samen: de voet is een vaas van armeluiszil­ver, de kap is bekleed met een stof van David hicks. slaapkamer van gemaakt met kastenwanden. “kastruimte is altijd een ondergeschoven kindje in appartementen, maar dat hebben we door die twee kastenwanden prima weten op te lossen.” Een nadeel van te weinig kastruimte is dat Eveline haar verzamelwoede van blauwwitte servie­zen een halt heeft moeten toeroepen. “Daarin ging ik heel ver hoor! Dus het was eigenlijk niet zo heel erg dat we hier minder opbergruimte hebben!”

Grotemensenhuis

Eveline Lodder runt in Bloemendaal haar interieurwinkel Eveline Interieur. Een paar keer per jaar bezoekt ze bijzondere in­terieurbeurzen in het binnen- en buitenland, op zoek naar mooie woonitems voor haar winkel, specifiek voor klanten en voor haar eigen huis. “In mijn winkel is de stijl iets klas­sieker. De leeftijd van mijn klanten ligt tussen de dertig en zeventig jaar. Mensen die hun eerste ‘grotemensenhuis’ kopen en mensen die de stap maken naar bijvoorbeeld een kleiner appartement, slagen bij mij. Door een mix van klassiek en hip in mijn collecties toe te passen, bedien ik beide doelgroepen. Maar ik combineer die stijlen ook om te laten zien hoe leuk het is om jezelf niet vast te pinnen op één type interieur.” Waar komt haar eigen liefde voor het Aziatische vandaan? “Mijn moeder is geboren in Indo­nesië en zij voerde haar roots ook door in ons huis. Ik denk dat daar mijn voorliefde voor het oosterse is begonnen.”

Eigen ontworpen bank

De auberginekleurige bank liet Eveline een paar jaar gele­den maken, nadat ze het mooiste en beste van twee ban­ken had samengevoegd. “Ik wil niet alleen dat een meubel er leuk uitziet, het moet ook goed zitten en langer meegaan. niet dat je na drie jaar al door een bank bent gezakt, bij wijze van spreken.” ze had twee banken op het oog een streepte daar alle minpunten van weg en ontwierp van de pluspun­ten haar eigen model. Vervolgens liet ze hem maken bij een meubelatelier in Maastricht en werd hij bekleed met een linnen viscose. “En hij zit heerlijk!” ook de witte kast in de woonkamer blijkt een eigen ontwerp te zijn. “Ik zocht een kast waarin de tv kon staan en een paar mooie boeken en accessoires. Eigenlijk had ik een mooie op het oog van een Italiaans merk. Maar die was onbetaalbaar en veel te groot. Toen zijn mijn vriend en ik zelf aan het tekenen geslagen.”

scoren op veilingen

Schuiven met de meubels doet ze niet veel, vertelt Eveline Lodder. “Daar leent de ruimte zich niet voor. Maar ik wissel de acces­soires heel vaak. Dat gaat van kussenhoesjes tot vazen, van lampen tot kunstobjecten. Wat ik ook een sport vind, is op Amsterdamse veilingen iets leuks scoren voor mijn eigen huis. Een gek kastje of bijzondere vaas, waar ik dan bijvoorbeeld een lamp van maak. Voortborduren op bestaande dingen, dat vind ik leuk. Anders wordt het huis zo’n showroom.” •

Handgemaakt interieur JACOB Apeldoorn Handgemaakte keuken donker hout JACOB maatwerk keukens Handgemaakte keuken van donkerhout JACOB keukens Apeldoorn Handgemaakte vloer eikenhout JACOB Parket Apeldoorn Maatwerk interieur JACOB interieurs APeldoorn