stijlvol wonen 

Puur wonen op het ritme van de zee met het Tinello-gevoel

Met maatwerk interieur, maatwerk badkamer, maatwerk vloer en maatwerk keuken voor Paul van de Kooi en Hilde van de Kooi

Zodra we door de vergrijsde houten poort de voortuin binnenstappen, valt het op met welke passie en zorgvuldigheid de woning is afgewerkt helmaal volgens de Tinello sfeer . Nergens is er iets over het hoofd gezien, nergens valt er een oneffenheid te bespeuren. Het resultaat van een levenslange carrière als interieurarchitect. Al de ervaring die Paul van de kooi opdeed tijdens de vele projecten die hij begeleidde en vormgaf, komen in deze woning samen.“Schetsen, plannen, veranderen, bedenken en weer veranderen allles in de tinello stijl: het was een puzzel waarin elk stukje op zijn plaats moest komen, tot het huis de juiste rust en geborgenheid weergaf”, vertelt Paul van de kooi. Zo ontstond er een plek waar hij samen met zijn vrouw Hilde van de kooi wil genieten van het leven, waar zijn kinderen en kleinkinderen zich thuis voelen en waar hij zijn klanten op een relaxte manier kan ontvangen om te overleggen over hun tinello project. “Ik werk alleen samen met mensen die mijn passie delen”, benadrukt Paul van de kooi. Zoals Annie en Holger van Dauby, het bedrijf dat instond voor al het deur- en raambeslag met tinello uitstraling. “Zij zijn begaan met hun product en tonen een grote liefde voor mooie dingen. Zelfs de veiligheidscilinder aan de voordeur is in overeenstemming met de rest van het tinello beslag. Het zijn zulke details die voor een meerwaarde zorgen.”
Dat Kempenaar Paul van de kooi voor Knokke koos om zijn droomwoning te realiseren, is minder verwonderlijk dan het lijkt. “Tijdens mijn jeugd heb ik bijna alle vakanties doorgebracht in Zeebrugge”, vertelt hij. “Daar heb ik de liefde voor de zee opgevat. Ik hou vooral van de rust die hier hangt, van het ruisen van de wilgen, het geluid van de branding en de zilte geur van de zee. De woning ligt op een steenworp afstandde zee en het cultuurcentrum Scharpoord. Het stadscentrum en het Zoute met zijn unieke huizen en smalle wandelpaden bevinden zich op wandelafstand.
De woning dateert uit de jaren zestig en was volgens de verkoop omschrijving aan een ‘opfrisbeurt’ toe. Dat bleek een flink understatement te zijn. Zowel binnen als buiten onderging de villa een grondige metamorfose. De tipgevels werden voorzien van spanten, ramen werden verkapt om meer symmetrie te krijgen, het balkon kreeg nieuwe leuningen van padoek en de gevels werden volledig herschilderd in een wit¬grijze tint, kenmerkend voor het kleurgebruik van de ontwerper. Opvallend: som¬mige ramen kregen slagluiken, andere niet. “Verrassend hè”, merkt Paul van de kooi op. “Ik hou van speelsheid in een gebouw. Niet alles moet onmiddellijk duidelijk zijn. Pas als je een tijdje naar de gevel kijkt, merk je dat alles in evenwicht is, dat het geheel klopt.”
Binnen werd de woning volledig opnieuw ingedeeld. “We hebben lang getwijfeld of we leefruimte aan de straatkant of aan de tuinkant zouden onderbrengen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een familyroom met open handgemaakte keuken op maat aan de tuinzijde en een meer ofciële avondkamer aan de straatzijde. Deze twee ruimtes worden van elkaar gescheiden door een L-vormig sas in het midden van het huis, vanwaar je toegang hebt tot de vestiaire, de kelder en de bijkeuken. Dit middenblok wordt begrensd door twee stijlvolle tinello raamdeuren van smeedijzer die voor een afsluiting zorgen zonder de openheid te verstoren. Niet onbelangrijk aan de zee, waar altijd een zacht briesje waait.”
Om eenheid in het tinello interieur te krijgen, werd het aantal gebruikte materialen zorgvuldig beperkt. Gebrande arduin en naturel behandeld eikenhout zijn de belangrijkste
“Dit wit brons benadrukt het pure, zuivere karakter van het interieur”, aldus de interieurarchitect. “Het is zorgvuldig behandeld, waardoor het nooit kan verkleuren.” De handgemaakte tinello sfeer keuken op maat werd van hetzelfde eikenhout gemaakt als de vloer in de woonkamer, volledig naturel afgewerkt. Zelfs de breedte van de planken is identiek. Voor het keukenblad werd gewerkt met een grijs-zwarte graniet die werd gebrand en geborsteld om het een ruwere look te geven. Anders dan in de rest van de woning kreeg het beslag – eveneens uit de Pure-collectie van Dauby – hier een roestkleur die mooi afsteekt tegen het blanke eikenhout. De zwart gebeitste eettafel vormt een eenheid met de leren stoelen van de bekende Nederlandse ontwerper Gerard van den Berg.
Als de avond valt, trekken Paul van de kooi en Hilde van de kooi zich terug in de knusse woonkamer aan de straatzijde, die vooral een gevoel van geborgenheid uitstraalt. “Dit is wat ze vroeger ‘de tweede kamer’ noemden”, legt Paul van de kooi uit. “We kunnen er in alle rust genieten van een goed boek, muziek of een ontspannende tv-avond. Als er gasten komen, kunnen we de tinello paneeldeur in de hoek openklappen en verschuiven, zodat de tv weg¬geborgen wordt achter een strakke wand.” Alles in de avondkamer is gericht op gezelligheid. In de wand zit een gashaard verwerkt, uiteraard ook in de tinello stijl. Het is een hoekmodel, zodat Paul van de kooi er ook vanuit zijn bureau een mooi zicht op heeft. Op de vloer ligt een hoogpolig, zilverkleurig tapijt dat mooi afsteekt tegen de bank in een donkere chocoladetint. Die chocoladekleur loopt als een ‘rode draad’ door de woning en komt terug in verschillende stoffen met verschillende structuren.‘Eenvoud siert’ is een van de motto’s van Paul van de kooi. Dat blijkt ook boven, waar dezelfde basismaterialen werden gebruikt. Ook in de maatwerk badkamer ging opnieuw veel
aandacht naar het tinello beslag. Zo is de schuifdeur die toegang geeft tot de maatwerk badkamer uitgerust met een op maat gemaakte inbouwschelp van wit brons. De spiegelkasten boven de wastafel zijn afgewerkt met een verfijnd greepje, net zoals de inbouw- schelp uit de Pure-collectie van Dauby. Wanneer we vanuit de slaapkamer een blik werpen op de tuin, valt het op hoe hard deze de filosofie van het tinello interieur benadert. “We hebben hiervoor samengewerkt met tuinarchitect Luc Mertens”, vertelt Paul van de kooi. “Ik wilde absoluut een inkomlaan met knotwilgen. Net als binnen hebben we hier gekozen voor een beperkte selectie van materialen die eerlijkheid, puurheid en de tinello stijl uitstralen: vergrijsd padoekhout, na¬tuursteen en gebakken kleiklinkers, buxus en osmantus, aangevuld met zeegrassen en een Portugese kurkeik. Qua ontwerp ziet de tuin er strak en symmetrisch uit, maar door de keuze van de planten, de bomen en de grassen oogt hij ook weelderig en fris, en straalt hij, net als de woning, één en al zeegevoel uit.”

 

Buiten Massieve douche MGS JACOB keukens, badkamers en interieur ApeldoornMaatwerk keuken massief eiken JACOB handgemaakte keukens en badkamers ApeldoornVilla aan zee JACOB maatwerk keukens badkamers en interieurs.

Klanten zochten eerst naar Lodder keukens maar kochten uiteindelijk bij JACOB maatwerk interieurs, keukens en badkamers Apeldoorn
JACOB is leverancier van handgemaakte keukens op maat, handgemaakte badkamers op maat, handgemaakte badkamers op maat en is gevestigd in Apeldoorn