Een roestende keuken en maquettes uit de 3d-printer. Jacco Terlouw zoekt zijn eigen weg in keukens en badkamers.

Apeldoorn- De karakteristieke hoge ramen van het winkelpand aan de kanaalstraat 25a, waar keukenspecialist Bulthaup voorheen gevestigd was, zijn al enige weken volledig afgepakt met kranten. Aan de gevel hangt in zwart-wit de tekst ‘JACOB’en verder is te lezen dat het hierom om een interieurzaak gaat. Binnen is een ingrijpende verbouwing nog in volle gang.
De planning van ondernemer Jacco Terlouw (26) is om begin maart de deuren te openen van deze nieuwe winkel. Met zijn maatwerkontwerpen voor hoog-waardige keukens, badkamers en vloeren richt hij zich op klanten die niet het juiste gevoel krijgen bij de standaard ontwerpen die in iedere winkel staan, vertelt hij.
Het lijkt een gewaagde stap om in de huidige economische omstandigheden in het centrum zo’n exclusieve winkel te openen. Terlouw weet echter wat hij doet. Ik heb uitgebreid marktonderzoek gedaan, dus ik weet dat het kan. Natuurlijk loop ik wel enige risico. Maar het is nu de ideale tijd in mijn leven om deze droom waar te maken. Ik ben nog jong en heb nog geen gezin, dus weinig financiële verplichtingen en veel vrijheid. Als ik het nu niet doe, dan doe ik het nooit. Waar komt deze ambitie vandaan? Ik werk al jaren in de keukenbranche. Daar ben ik echt op mijn plek. Ik ben op mijn negentiende begonnen als verkoper, wat ook de meest logische stap was na mijn commerciële opleiding. Maar een aantal jaren geleden ontdekte ik mijn creatieve kant.
Die bleek ik zomaar te hebben, tot mijn eigen verbazing. Zo ben ik het ontwerpersvak ingerold.
Veel mensen vinden het lastig om een ontwerp op papier in het echt voor zich te zien. Terlouw heeft daar een originele oplossing voor gevonden. Met een 3d-printer kan hij een maquette van schaal 1:20 maken van het ontwerp van een keuken of badkamer. Die kun je op tafel neerzetten en van alle kanten bekijken.
En aan iedereen laten zien. licht hij enthousiast toe. De jonge ondernemer werkt samen met leveranciers en vakmensen die hem inspireren. Een goed voorbeeld hiervan is de opvallende roestbruine keuken die middenin de showroom staat. Wat je ziet, is ook echt roest. Het staal is op zo’n manier bewerkt, dat de roest alleen aan de oppervlakte zit. Door een speciale behandeling is het roestproces stopgezet. Dit is dus een keuken die niemand anders heeft. Hij komt helemaal tot zijn recht als hij past in een bepaalde sfeer bij iemand thuis.
en dat is precies de bedoeling. Onze ontwerpen moeten uniek zijn, want ze komen in een unieke persoonlijke omgeving terecht. De kern van zijn droom als ondernemer is rust en ontspanning bieden in het drukke leven van alle dag. De trend is dat interieurs steeds huiselijker worden. In een badkamer zijn de wanden tegenwoordig niet meer van top tot teen betegeld. Dat was altijd heel praktisch, maar een gezellig uitstraling gaf het natuurlijk niet. In onzen ontwerpen zijn de wanden gestuct, vaak in combinatie met hout. Met de juiste afwerking is dat geen probleem in een vochtige ruimte. Zo’n ruimte in je huis geeft je het gevoel dat je alle tijd hebt om bij te komen.

Door: Monique Wolters, de Stentor