Tierlantijn en Frezoli

JACOB is de leverancier van maatwerklampen van Tierlantijn en Frezoli voor in uw maatwerkkeuken of maatwerkbadkamer. In een prachtige badkamer, een stijlvolle keuken, een mooi toilet of een chique interieur mag verlichting van Tierlantijn of Frezoli niet ontbreken. Hieronder het verhaal over het hoe het allemaal begon bij Tierlantijn.

In wonen landelijk stijl nummer februari-maart 2012

Een grijze herfstdag, een slecht werkend navigatiesysteem … en dan is daar opeens een lichtje in de duisternis. Letterlijk dan.
Wanneer ik de parkeerplaats van Tierlantijn Lighting oprijd, staat er een vrouw, omringd door de gezellige gloed van tientallen verlichtingsarmaturen, al glimlachend in de deuropening op me te wachten. Wanneer ik binnenkom, stelt ze zich voor als Anke, het nichtje van broers Michel en Martijn, de eigenaars van het bedrijf. Alsof ook hij precies wist wanneer ik zou komen, staat Michel middenin de showroom me eveneens hartelijk toe te lachen. Ik voel me meteen welkom, en eerlijk gezegd voelt het ook een beetje als thuiskomen bij dit familiebedrijf. De zwarte labrador naast Michel bevestigt dit gevoel door vrolijk en enthousiast naar me te kwispelen.

HOE HET ALLEMAAL BEGON…
“Het is allemaal begonnen in een voormalige varkensschuur”, steekt Michel van wal. “Toen mijn vader stierf, kreeg mijn moeder van een vriendin het advies om creatief aan de slag te gaan om zo haar leven weer in handen te nemen. Creativiteit zit mijn moeder in de genen. Ze heeft een opleiding klassieke dans gevolgd en was naast balletlerares ook nog een tijdje ontwerpster van kinderkleding. Ze gaf op haar beurt de creatieve vonk door aan mij en mijn broer Martijn. Als jonge kerels bouwden we onze eigen surfplanken, sleutelden we aan bromfietsen en knutselden we met polyester tot het hele huis ervan stonk”, lacht Michel. “Toen mijn moeder in contact kwam met een vrouw die met behulp van mallen gipsen lampenvoeten en ornamenten ontwierp, was mijn interesse meteen gewekt. Het was ook bekend terrein, want een mal bevat een belangrijk bestanddeel dat ook in surfplanken voorkomt. De stap was dus snel gezet en voor ik het wist, was ik in onze oude varkensschuur zelf aan het experimenteren met rubber, gips en mallen. Het eerste resultaat was een ornamentje met kleine bloemetjes en fijne details. Ik draaide er een lamp op en gaf het aan mijn moeder om te beschilderen. Een paar maanden en tientallen enthousiaste reacties later maakten we thuis een klein kamertje leeg dat we inrichtten als winkeltje voor familie en vrienden.” TierlanTijn was geboren.

STERK MET DRIE
“Ondanks de vele positieve reacties bleef het maken van armaturen
en ornamenten – voornamelijk beeldjes van vogels en engeltjes – een
“We maakten thuis een klein
kamertje leeg dat we inrichtten als
winkeltje voor familie en vrienden”

hobby”, gaat Michel verder. “Ik had ook nog een gewone baan en kroop alleen ‘s avonds en in het weekend onze schuur in. Op zaterdag en zon¬dag was ik met niets anders bezig dan met het vullen van mallen die ik nadien binnen liet drogen op de verwarming. Rond de tijd dat het huis stilaan in een atelier veranderde, kwam mijn broer Martijn thuis van een wereldreis. Hij barstte van de energie en zag in de armaturen meteen potentieel. Met zijn hulp knapten we de schuur op en transformeer¬den die tot een volwaardige werkplaats. Daarna nam de ondernemer in Martijn het roer in handen om onze verlichting en beeldjes bekend te maken bij verschillende interieurwinkels. Hij nam foto’s van elk artikel, kocht een gammele tweedehands auto en trok de weg op. Mijn moeder en ik concentreerden ons op het creatieve luik zonder al te veel hoop te koesteren op een doorbraak.” De doorbraak waar Martijn naar streefde, kwam er pas toen TierlanTijn onverwachts een stand versierde op de Trade Mart in Utrecht.

UIT DE STARTBLOKKEN
“De verkoop aan interieurwinkels was niet meteen een succes”, herin¬nert Michel zich. “We beseften dat onze ontwerpen pas zouden aan¬slaan als mensen ze met hun eigen ogen zouden zien. Op de Trade Mart in Utrecht kregen we daar voor het eerst de kans toe. We zorgden voor een mooi aangeklede stand, zodat bezoekers niet alleen kennismaakten met onze armaturen, maar meteen ook werden ondergedompeld in de sfeer en uitstraling van onze collectie. Een succesformule die we nog steeds toepassen”, vertelt Michel. “Tot op vandaag steken we veel tijd en energie in het bouwen van onze stands, zodat ze als het ware een visitekaartje vormen van TierlanTijn.” Bij het horen van deze woorden komt jongere broer Martijn glimlachend uit zijn kantoor en mengt hij zich in het gesprek. “Je zou kunnen zeggen dat we ons succes groten¬deels aan beurzen te danken hebben”, vertelt hij. “Na de Trade Mart in Utrecht volgde het HTC in Nieuwegein en al snel waren we elk half jaar wel ergens op een vakbeurs te vinden. We begonnen ons uitsluitend te richten op het ontwerpen van verlichting. Michel stapte fulltime in de zaak en uiteindelijk verhuisden we in 2000 naar deze locatie”, besluit Martijn. “Sinds enkele jaren hebben we zelfs een vaste stand op het ETC in Culemborg.”

mIx VAN OUD EN NIEUW
Eén blik op de showroom is voldoende om te weten hoe het met Tierlan-Tijn gaat. Naast een ruime collectie buitenverlichting uit koper, brons of gegalvaniseerd staal heeft de kleine, romantische collectie uit de begin¬jaren plaatsgemaakt voor een uitgebreide lampenverzameling uit stoere,
Het voelt een beetje als
thuiskomen bij dit familiebedrijf

eerlijke materialen. De collectie, die prachtig tot zijn recht komt op gro¬te, ruwhouten tafels, splitst zich in een klassiek en industrieel gedeelte. Mijn blik dwaalt van een tafellamp met blauwgrijze voet en beige kap naar een loodkleurige hanglamp met een grote, naturelkleurige, linnen kap en ten slotte naar lampen die me doen denken aan fabriekslampen uit oude zwart-witfilms. “Dat is de Frezoli-collectie”, licht Martijn toe. “Waar we voor de klassieke lijn vooral gebruikmaken van natuurlijke materialen zoals hout, steen en keramiek, lieten we ons voor dit nieuwe merk inspireren door de industriële trend of de ‘loft-style’.” “De collec¬tie is nog volop in ontwikkeling”, vult Michel aan. “Af en toe schuim ik antiekmarktjes af op zoek naar stukken die me fascineren. Ik vind het interessant om een oude lamp technisch te analyseren en om sommige onderdelen te hergebruiken in een nieuw ontwerp. Zo krijg je een inte¬ressante mix van oud en nieuw.” Stilaan wordt duidelijk dat iedereen in dit hechte team een eigen taak op zich neemt. Hoewel de broers allebei over creatief talent beschikken, is vooral Michel het creatieve brein ach¬ter TierlanTijn en houdt Martijn zich meer bezig met het personeel, de financiën en de logistiek. Hun moeder, Paula Gelissen, die in het begin ook aan het roer van het bedrijf stond, voelt zich het prettigst in het atelier, waar ze zich concentreert op het schilderwerk en de afwerking van de armaturen.

EXCLUSIVITEIT
Dat TierlanTijn intussen is uitgegroeid tot een vooraanstaande verlich-tingsfabrikant en groothandelaar, wil nog niet zeggen dat Michel en Martijn halsoverkop de wereld willen veroveren. “We willen de tijd nemen om te groeien”, vertelt Martijn. “De laatste jaren zijn we steeds meer in het buitenland aanwezig, maar hier hebben we bewust mee gewacht tot we voldoende kennis en ervaring hadden. Tot we ons er klaar voor voelden. Intussen loopt dankzij onze vertegenwoordiger de verkoop in België zeer goed en staan we binnenkort voor de derde maal op een toonaangevende woonbeurs in Parijs.” “Omdat we het unieke karakter van onze producten willen waarborgen, werken we per land samen met enkele zorgvuldig geselecteerde zaken die vervolgens voor hun regio de absolute exclusiviteit krijgen”, legt Michel uit. “Op die manier moet je op een gegeven moment wel reiken naar het buitenland, wil je als bedrijf blijven groeien. De wereld is immers groter dan Ne¬derland alleen, zeg ik altijd maar!” Terwijl de twee mannen enthousiast vertellen, verraden kleine details, zoals het gebabbel en gelach op de achtergrond, de lage scheidingsmuur tussen het kantoorgedeelte en de showroom en het grote plateau met dampende kopjes koffie en specu¬laas die naar binnen wordt gedragen, dat TierlanTijn steeds in de eerste plaats een familiebedrijf zal blijven. “Af en toe schuim ik antiekmarktjes af op zoek naar stukken die me fascineren”
Handwerklamp

 

JACOB is de leverancier voor o.a. landelijke keukens op maat, moderne keukens op maat, klassieke keukens op maat.
Landelijke badkamers op maat, moderne badkamers op maat, klassieke badkamers op maat
Vloeren op maat, parket op maat, massieve parket, rustiek houten vloeren en is gevestigd in Apeldoorn
JACOB keukens op maat Apeldoorn, badkamers op maat Apeldoorn, Vloeren Apeldoorn.