Van boomgaard

tot droomhuis

Ruim een jaar woont Kristel van Leeuwen nu met haar gezin in hun nieuwe huis. Een bekende plek voor hen, want ze heb­ben eerst zes jaar in de aangrenzende boerderij gewoond. Alleen was het hier in die tijd nog een boomgaard. “Gelukkig mochten we de grond kopen, want dit is een heerlijk plekje om te leven.”

 

Landelijk wonen JACOB maatwerk Apeldoorn

Midden in een klein plaatsje in de provincie Noord-Brabant staat het huis van Kristel van de Kooi, haar vriend, hun zoontje en hun hond. Een landelijke woning waar ze met veel plezier wonen. “Mijn vriend komt oorspronkelijk uit dit dorp. We zijn zo’n tien jaar geleden ergens anders gaan samenwonen, maar hij wilde graag terug naar zijn geboortedorp. We hebben toen de boerderij hiernaast gehuurd. Dat was wel even wen­nen, want er was weinig luxe voorhanden. Maar we hebben er een heer­lijke tijd gehad.”

Grond te koop

In die periode zaten Kristel van de Kooi en haar vriend regelmatig in de boomgaard. “Vooral op warme zomeravonden kon het wel eens laat worden, met een groep vrienden bij een vuurkorf en met een wijntje erbij. Mooie tij­den waren dat.” Al vanaf het begin dat ze de boerderij huurden, hoopten ze dat de boomgaard ooit als bouwgrond te koop zou komen. En geluk­kig kwam die wens uit. Via de verhuurder van de boerderij kwamen ze het goede nieuws te weten. “We waren dolblij”, aldus Kristel van de Kooi. “Als extra bonus kregen we ook nog eens de eerste keuze uit de twee bouwkavels die op deze plek kwamen. We kozen voor deze kant omdat hiernaast een speelveldje is en het dus altijd een plek met een vrij uitzicht zal blijven. En voor ons zoontje van twee is het nu natuurlijk ook ideaal.”

Landelijk keuken, met stoere elemente JACOB Apeldoorn

“We wilden dat de keuken het hart van het huis zou worden”

Kristel houdt van een stoere, sobere stijl. Die is in haar hele huis terug te vinden en vooral ook in de keuken, die ze zelf samen­stelde met behulp van JACOB. Een timmerman realiseerde de plannen. Het stoere betonnen aan­rechtblad, de industriële lampen uit de Frezoli-lijn van TierlanTijn en de donkergekleurde kalkverf Deep Earth van Pure & Original bepalen de no-nonsensesfeer.

Handgemaakte stoere parket vloer verouderd

De houten vloer in de woonkamer is gemaakt van een oude dansvloer

Hart van het huis

Bij het maken van de plannen voor hun nieuw te bouwen huis lieten Kristel en haar vriend zich inspireren door een woning die ze kort daar­voor bezocht hadden. “Die was van de dochter van onze huurbaas. Haar huis had die gezellige landelijke stijl die wij voor ogen hadden. Zij heeft een woonwinkel aan huis en wij waren allebei heel enthousiast over de indeling van met name de benedenverdieping. De woonkamer was relatief klein, maar de keuken was dan weer heel ruim met een enorme eettafel, of beter gezegd leeftafel. Het was echt het hart van het huis. Dat wilden wij ook graag en zo is het ook geworden. Ik kom nog wel eens in de woonkamer als ik met een vriendin naar een film wil kijken, maar mijn vriend komt de keuken eigenlijk nooit uit als hij thuis is …”

Sfeermaker

Voor de inrichting van hun woning hoefde Kristel niet ver te zoeken.
“Ik ben al heel lang geïnteresseerd in alles wat met interieur te maken heeft. Als kind was ik al bezig met de kleuren en de accessoires van mijn slaapkamertje en dat is alleen maar meer geworden. Ik verslind woontijdschriften en ben zelfs een opleiding binnenhuisarchitectuur en interieurstyling gaan volgen. En tot mijn grote geluk kan ik die sinds een jaar of zes in praktijk brengen in de zaak van mijn broer Marco. Bij Atelier op Zolder adviseren we zowel zakelijke als particuliere klanten. Mijn broer is heel goed in het ontwerpen van interieurs. Ik ben vooral verantwoordelijk voor de invulling, het maken van de sfeer. Ik maak stylingplannen en moodboards en vind het geweldig om mooie mate­rialen en kleuren uit te zoeken. Voor mijn eigen huis wist ik dus heel goed wat ik wilde.”

Stoer en sober

“Ons hele huis is door Atelier op Zolder bedacht. Mijn broer heeft,
in overleg met ons natuurlijk, de indeling van de benedenverdieping
en de badkamer gemaakt en we hebben samen

Landelijke badkamer muren en badombouw van betoncire

gekozen. De basis is rustig gehouden. Ik ben gek op kalkverven, dus die hebben we door het hele huis gebruikt. Als je dat type verf gebruikt, en je hebt de juiste verlichting erbij, dan heb je eigenlijk verder niets nodig. Dan is het al mooi. We hebben hier in huis ge­kozen voor een stoere, sobere sfeer. Het moest vooral niet te perfect worden, daarom hebben we bijvoorbeeld de muren niet glad laten stuken maar juist wat grof, en met kalk bekleed. Dat geeft de uitstra­ling die ik graag wilde.”

FAMILIEPROJECT

Kristels vriend is heel handig en heeft veel zelf gedaan, maar hij hoef­de het niet alleen te doen, want de bouw van hun huis is een echt fa­milieproject geworden. Zowel zijn vader als schoonvader heeft enorm veel gedaan om de droom van hun kinderen mee te helpen realiseren. “Zonder de fantastische hulp van onze ouders hadden we het nooit voor elkaar gekregen,” zegt Kristel. “Ze hebben echt aan alles meege­holpen. We hoefden maar te zeggen hoe we het wilden en ze waren al bezig om het te maken. Helemaal geweldig! En ze leverden ook nog eens kwaliteit af. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de betonnen bladen in onze keuken en badkamer, die ze zelf hebben gegoten met behulp van een mal; daar kan geen professional tegenop.”

SPLINTERNIEUW

Een ander bijzonder klusje is de houten vloer in de woonkamer. Die is gemaakt van een oude dansvloer van een café uit de buurt. Kristels vriend en haar vader en schoonvader hebben die vloer er eerst uitgesloopt. Na­tuurlijk waren er gedeeltes bij die rot waren, maar alle bruikbare stuk­ken werden in gelijke delen gezaagd. Broer Marco had een patroon in Hongaarse punten getekend dat precies met het aantal planken gemaakt kon worden. Daarna werd de lelijke roodbruine bovenlaag weggeschuurd en kregen de planken hun natuurlijke uitstraling terug. “Ik heb de vloer vervolgens geboend met witte was en het resultaat is werkelijk prachtig,” vertelt Kristel enthousiast. “Eigenlijk zijn we met alles zo blij. Het is echt ons droomhuis geworden, waar we met ons gezin nog heel lang plezier van gaan hebben. We horen vaak dat mensen vinden dat er een gezellige sfeer hangt bij ons. Maar het allerleukste vind ik toch wel dat er mensen zijn die niet geloven dat ons huis splinternieuw is. Dan heeft het dus echt die doorleefde sfeer die ik zo graag wilde”, besluit ze lachend. 1