VAN OUDE VAKANTEEWONING TOT TIJDLOZE VILLA IN PROVENCE STIJL (Geertjan Lodder en Lize Lodder)

(met handgemaakte keuken in provence stijl, badkamer op maat in tinello stijl)

Het Berkenlaantje oogt net zo idyllisch als de naam doet vermoeden. Het is een breed zandpad,
gelegen aan de rand van het bos. Ook de woning van Geertjan en Lize Lodder voldoet aan
alle verwachtingen: een charmante, rietgedekte villa, met roedeverdeelde ramen en
openslaande deuren. En als klap op de vuurpijl: een torentje op het dak.

honderd jaar geleden werd het huis gebouwd als vakan­tiewoning voor de directie van de nabijgelegen verf‑fabriek. De directeuren woonden normaliter in het westen van het land, maar gedurende de zomermaanden verbleven ze met hun gezin op de Veluwe. Dicht bij het werk en het natuurschoon. ‘Nadat de fabriek voorgoed haar deuren had gesloten, werden de huizen – er zijn er meer als deze gebouwd – verkocht aan particulieren”, vertelt Geertjan Lodder. ‘Lize Lodder en ik kochten het pand zo’n twee jaar geleden. We vielen voor de plek en de charmes van de vakantiewoning, maar er moest nog wel ontzettend veel gebeuren.”

zelf klussen

Het stel zocht destijds een ruim huis in hun woonplaats, maar het moest niet te prestigieus zijn. ‘Zo’n kast van een huis is niets voor ons.” Hun oog viel op de oude vakantiewoning en een rigoureuze verbouwing van ruim een jaar volgde. Een verbouwing waarin Geertjan Lodder zelf ook heel veel uren heeft geklust. ‘Dat vind ik zo ontzettend leuk om te doen. ik ben eigenaar van een speciaalzaak op het gebied van zitcomfort met 42 winkels in Nederland en België. Dus ik ben eigenlijk altijd aan het werk met m’n hoofd. Maar van huis uit ben ik woningstoffeerder. ik weet dus heel goed hoe je een huis moet verbouwen en ik vind werken met m’n handen nog steeds fantastisch. ik zou het liefst iedere dag een oude broek aantrekken en gaan klussen.”

Ruimtelijk gevoel

Voor adviezen over de indeling van hun nieuwe huis zochten
Lize Lodder en Geertjan Lodder contact met Chapeau interieur. Lize vertelt: ‘Het huis bestond uit heel veel kamertjes en Edwin Poot, de eigenaar van Chapeau interieur, heeft ons geholpen met de nieuwe indeling van de ruimtes. Welke muren moesten weg, welke konden blijven staan en welke moesten worden verplaatst. Neem bijvoorbeeld de keuken. Die zat op dezelfde plek als waar ze nu zit, alleen was ze door een muur afgescheiden van de rest van de benedenverdieping. Edwin adviseerde ons die muur weg te halen. iets wat we zelf misschien niet zo snel hadden bedacht, maar wat er uiteindelijk wel voor zorgt dat het geheel veel ruimtelijker oogt.”

Contact met binnen en buiten

op de hele benedenverdieping ligt een eikenhouten vloer, die Geertjan Lodder kocht bij JACOB Vloeren in Apeldoorn maar die hij zelf heeft gelegd. ‘Achteraf gezien, vond ik dat de leukste klus om te doen. Het is mooi om met hout te werken en je hebt direct een fantastisch resultaat.” Beneden loop je van de ene ruimte in de andere, zonder gehinderd te wor­den door muren of deuren. Alleen de entree en de hal, en uiteraard het toilet, zijn afgescheiden van de woonvertrekken. ‘We gebruiken daardoor de gehele ruimte ook erg intensief en het leuke is dat je overal contact hebt met elkaar en met buiten.”

Mix van nieuw en antiek

ook voor een groot deel van de inrichting schakelde het stel Edwin Poot in. ‘Wat smaak en verwachtingen betreft,
sloten we perfect op elkaar aan”, aldus Lize Lodder. ‘Edwin en in de slaapkamer is het bed, een ontwerp van Paola Navone voor Gervasoni, de blikvanger. De bijpassende bedtafeltjes zijn van dezelfde ontwerpster. De lampen die aan beide kanten van het bed staan, zijn een ontwerp van Bleu Nature en aangeschaft bij Chapeau interieur. zijn vrouw Rianne verkopen een mix van nieuw en antiek, waarbij ook kunst niet ontbreekt. Zij adviseerden ons bij­voorbeeld ook over de verlichting die dit huis had en de kleuren die we konden toepassen voor zowel binnen als buiten. Voor de begane grond hebben we een matte verf van Renovare gebruikt. Boven kozen we voor een kalkverf, de kleur Fossil van Carte Colori. Het schilderwerk hebben we overigens uitbesteed aan een professional. ons hele huis is geverfd door Finishing Touch, ook een bedrijf uit Nunspeet.”

Alles vervangbaar

Veel in huis is nieuw, maar een aantal spullen nam het stel mee uit hun vorige woning. ‘Wat ons betreft is alles vervangbaar. We raken niet zo heel erg snel gehecht aan materiële zaken. De kast in de zithoek is wel een blijver­tje. Die hebben we al wat langer. We hebben ze speciaal voor dit huis een andere kleur gegeven. En de biljarttafel hebben we ook al geruime tijd. Die heeft nu misschien wel een erg prominente plek, zo midden in de woonkamer. Een bevlieging van Geertjan Lodder”, lacht Lize Lodder.

Paola Navone

op de eerste verdieping bevinden zich de maatwerk badkamer in tinello stijl en de slaapkamer. Het plafond is uit de badkamer gesloopt, waardoor er een heel speelse ruimte is ontstaan. En hoewel deze niet heel groot is, is er voldoende plek voor een heerlijk ligbad, twee wastafels, een douche en een toilet. En ook hier hangt, net als in de rest van het huis, een schitterende, antieke kroonluchter. Boven de deur is een oud raam geplaatst, dat het stel kocht bij De Rode Hoeve in Oldebroek.

De slaapkamer is een lust voor het oog. Dat komt door het kleur- en materiaalgebruik, maar vooral door het bed. Het is een ontwerp van Paola Navone voor Gervasoni. ‘Door mijn werk kom ik op veel binnen- en buitenlandse interieurbeur­zen. Dan zie je heel veel en wordt de keuze voor thuis wel eens moeilijk. Maar dat was niet het geval met ons bed. Het was direct duidelijk, dit moest het worden.”

oud hout

op de bovenverdieping ligt een houten vloer die Geert- jan Lodder samen met een vriend heeft gelegd. ‘Het is oud hout dat al zwart en doorleefd was toen we het kochten. Dat scheelt, want dan is de eerste beschadiging die je zelf aan­brengt minder erg.” De grote verrassing van de bovenver­dieping zit op de overloop. op het hoogste punt van het huis. Daar zien we, als we omhoog kijken, het torentje met ramen rondom.

Meer kleur

Zowel qua verbouwen als voor hun bijna compleet nieu­we interieur, zaten Lize Lodder en Geertjan Lodder behoorlijk op één lijn. ‘We hebben dezelfde smaak. We houden van natuurlijke materialen en kleuren.” Toch zou met name Geertjan Lodder, nu hij hier een half jaar woont, hier en daar wel wat kleurac­centen toe willen voegen. ‘Paars vind ik bijvoorbeeld een prachtige, warme kleur met een provence gevoel. Hier en daar een paars accent lijkt mij mooi. En ik denk er over om de eetkamerstoelen te la­ten overtrekken met nieuwe stoelhoezen, verschillend van kleur maar wel allemaal in eenzelfde tint om het net even iets spannender en eigener te maken. ik moet alleen Lize nog zien te overtuigen!” •

Landelijke keuken handgemaakt op maat JACOB keukens, badkamers en vloeren Apeldoorn

De keuken in provence stijl kochten Lize Lodder en Geertjan Lodder bij JACOB keukens in Apeldoorn. Het blad is gemaakt van beton en ter plekke gestort. De keuken is handgeschilderd in hoogglans zwart en uitge­rust met Miele inbouwapparatuur.

maatwerk badkamer met betoncire JACOB badkamers Apeldoorn

De muren van de badkamer in tinello stijl zijn behandeld met een speciale marmerstuc. Een afwerkingsmateriaal dat bij voorkeur door professionals moet worden aangebracht. Foto rechts: het stijlvolle bad kochten Geertjan Lodder en Lize Lodder bij JACOB in Apeldoorn